Deprem kuşağında yer alan ülkemizde depreme dayanıklı konutların önemi göz ardı edilmemelidir. Çok yakın zaman önce yüzyılın en büyük deprem felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli deprem ülkemizde birçok yeri ve aşırı fazla konutu etkilediği gibi 10 binlerce can kaybına da neden olmuştur. Sarsıcı bir deneyim yaşadığımız bu zamanda insanlar depreme dayanıklı konutların özelliklerini de daha çok merak eder hale gelmiştir. Özellikle depreme dair yaşanan acı tecrübeler insanlara yaşam alanının önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Depreme dayanıklı konutların özelliklerini bilmek bu noktada çok önemlidir.
Depreme Dayanıklı Konutların 5 Özelliği
Yaşanan depremler sonucu bazı binalar çabucak yıkılırken bazıları hiçbir şey olmamış gibi durmaktadır. Peki bu yapıların sapasağlam bir duruş sergilemesini sağlayan 5 özelliğin başlıklarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Proje Aşaması Depreme dayanıklı bir konutun ilk şartı projesini hazırlayan kişilerin işin ehli mimar ve mühendislerden oluşuyor olmasıdır. Özellikle kat planına uygun ve güvenilir şekilde inşası planlanan yapılar depreme dayanaklık konusunda riskleri ortadan kaldırmayı sağlar. Konutların neme ve suya karşı korunaklı olarak yalıtımlı planlanması ve yapılması da depreme karşı koruyucu önlemlerin başında gelir.
- Kaliteli ve Sağlam Malzeme Kullanımı İnşaat sırasında yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin birinci sınıf kalitede ve doğru miktarlarda kullanılması gereklidir. Denetlemelerden geçmiş olan bir konut, depreme dayanıklı kategoriye girmektedir.
- Konutun Temeli ve Kolonları Bir binayı uzunca süre ayakta tutup taşıyacak olan şey o yapının temeli ve kolonlarıdır. İnşaat yapılacak bölgenin zemin incelemesinin yapılmış olması depreme karşı dayanıklı konutlar için ihmal edilmemesi gereken konulardan biridir. Bunun dışında, mevcut bir yapıda zemin kat kolonlarının kontrolden geçmesi önemli bir detaydır.
- Hasar Raporu ve Dayanıklılık Testi İnşa edilmiş olan bir konuttan söz edeceksek, deprem tehlikesi geçirmişse hasar raporu almak gerekir. Bu rapor binanın durumunu, bakım ihtiyacını ve risk oranını gözler önüne serer. Bir süredir kullanılan bir yapının depreme dayanıklılık kontrollerinden geçmiş olması ve sağlamlık testine tabi tutulması dayanıklı olup olmadığı konusunda belirleyicidir.
- Gözlem Depreme dayanıklı bir konutun özelliklerini değerlendirirken dikkat edilen bir diğer hususta gözlemdir. Bir konuta dışarıdan bakıldığında depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak mümkündür. Dış cephede bulunan bir çatlak veya simetrik olmayan bir duruş, göze takılabilecek bir sorun belirli ölçüde fikir edinmeyi sağlar.